Örökifjú százévesek étrendje

Minden ember egészséges szeretne lenni, az egészséges életmód ugyanakkor mégsem örvend akkora népszerűségnek…

Lelkesen esszük a sült húst krumplival, a finomlisztből sütött pékárut, a cukorban gazdag édességeket, isszuk a műitalokat, naphosszat ülünk valahol (iskolában, munkahelyen, közlekedési eszközön, tévé előtt), aztán siránkozunk, hogy utolértek bennünket is a civilizációs betegségek: a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a cukorbaj, az ízületi gyulladások és kopások, a csontritkulás, az elhízás, a látás- és hallásproblémák, szellemi képességeink hanyatlása, így mire az időskort elérjük, többet költünk orvosra és gyógyszerekre, mint más egyébre…

Az idősek is lehetnek fiatalosak!
Az idősek is lehetnek fiatalosak!

Ezzel szemben léteznek a világon olyan népek, amelyek feltűnően sok igen idős (90-100 év körüli) lakossal büszkélkedhetnek, s akiket ráadásul szinte teljesen elkerültek a fentebb felsorolt nyavalyák. Élemedett korukban is fürgén járják a környékük hegyeit, gazdálkodnak, terhet hordanak, reggelente úsznak a hideg patakokban, intenzív mozgásban gazdagon telnek napjaik, egészségi állapotuk pedig kitűnő. Naponta énekelnek, táncolnak, zenélnek, szívélyesek és barátságosak egymáshoz, és nagy becsben tartják az időseket is.

A világ néhány kevéssé globalizált pontján, Abháziában, Hunzában, az ecuadori Vilcabambában, a japán Okinawán élnek a legboldogabb és legegészségesebb idős emberek.

Mi lehet a titkuk?

A titoknak két összetevője van. Az egyik a rengeteg intenzív mozgás. Mivel mindennapi tevékenységeik is megkövetelik, így természetes módon élnek fokozott fizikai igénybevétel mellett. Ez kitűnő állapotban tartja a szívet, és jó általános erőnlétet is biztosít.

Olvass továbbÖrökifjú százévesek étrendje

Hidegen sajtolt egészség

Étolajat nap mint nap mindenki fogyaszt, és egyre többen vannak azok is, akik étrendjükbe hidegen sajtolt olajokat is beiktattak. Ezek kedvező élettani hatásairól gyakran olvashatunk az életmód-magazinokban, egészségügyi cikkekben.

Ezúttal Martincsevicsné Jenei Gizella, a GastrOlaj, az egészségőr tulajdonosa segít nekünk eligazodni az étolajok között.
hidegensajtoltolajcsomag1

Hányféle módon készülhetnek az étolajok, és ezek közül melyik módszer a legegészségesebb?

– Az étkezési olajok készítése során háromféle módot szoktam kiemelni. Ezek közül az első a legszélesebb körben elterjedt finomítás. Ezek azok az olajok, melyeket a boltok polcain étolajként megtalálhatsz. Sajnos egy nagyon durva folyamaton esnek át ezek az olajok, így nem igazán alkalmasak arra, hogy egészségmegőrzés céljából rendszeresen fogyaszd őket.

Olvass továbbHidegen sajtolt egészség

Az egészséges étkezés ABC-je 2.

A cikk első részét (A-tól J-ig)  itt találod.

Kombinációk – Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk. Két fehérje- vagy keményítőtartalmú étel együtt fogyasztva erjedéses vagy rothadásos folyamathoz vezet. Ugyanígy helytelen a friss gyümölcsöket gabonákkal, müzlivel, tésztákkal, süteményekkel párosítani! A hagyományos hús + krumpli/rizs/tészta összetételt előnyösebb zöldségekkel, salátákkal felváltani.
salad-791891_960_720
Lassú evés – Minden falatot alaposan rágjunk meg, míg folyékony nem lesz, csak akkor nyeljük le. Így biztosíthatjuk, hogy kellően apró darabokra dolgozzuk fel, és elegendő emésztőenzimmel (nyállal) keverve jusson a gyomorba. A lassú evés a túlevés ellen is jó szolgálatot tesz: a szervezetnek ugyanis 20 percre van szüksége ahhoz, hogy megállapítsa, mennyire van tele a gyomor!

Mozgás – A friss levegőn, rendszeresen végzett testmozgás biztosítja az egészséges étvágyat, és megelőzi az elhízást.

Olvass továbbAz egészséges étkezés ABC-je 2.

Az egészséges étkezés ABC-je 1.

Az egészséges étkezésről sokan és sokat írtak már. Te vajon tisztában vagy a legfontosabb alapelvekkel?

 

food-1075228__180Alma – “Naponta egy alma az orvost távol tartja” – legalábbis a mondás szerint. Az mindenesetre igaz, hogy az alma sok emésztéskönnyítő rostot tartalmaz, pektintartalmának köszönhetően pedig sok méreganyagot megköt és eltávolít a belekből.

Bio – Ha csak módunk van rá, ökológiai termesztésű élelmiszereket vásároljunk. Így nem csak a növényvédő szerek és egyéb mezőgazdasági mérgek maradványaitól kíméljük meg magunkat, de több tápanyaghoz is juttatjuk a szervezetünket.

Cukor – A fehérnél jobb a barna, de még jobb az aszalt gyümölcs, a méz, a juharszirup. Az édes ízre szüksége van testnek és léleknek egyaránt: ha nem visszük túlzásba, az segít harmóniában tartani a Lép-Gyomor energiakört.

Olvass továbbAz egészséges étkezés ABC-je 1.

Amit nem tudtál a kalciumról

Azt mindenki tudja, hogy a kalcium alapvető fontosságú anyag a szervezetben, a csontok és fogak építőanyaga, idős korban csökken a mennyisége, amit csontritkulásnak nevezünk.

A következő információk némelyike azonban egyáltalán nem közismert, sokszor még az egészségszakemberek számára sem…

Tudtad a kalciumról…?

kagylóhéj - szerves kalciumforrás
kagylóhéj – szerves kalciumforrás

90-féle betegséget okozhat a kalciumhiány

– a májnak méregtelenítő munkájához kalciumra és nátriumra van szüksége. Nátriumot a sóból fel tud venni, de kalciumból általában mindenki túl keveset visz be a szervezetébe. A májfunkciók támogatásához ezért mindenkinek kellene jó minőségű kalciumkészítményt szednie!

– a kalcium felszívódásához magnézium és D3 vitamin szükséges, a megfelelő arányban

– a kalciumot is tartalmazó multivitaminok nem működnek, ugyanis a kalcium egy kémiailag nagyon agresszív anyag: amint bekerül a szervezetbe, nem enged érvényesülni más anyagot. Ezért a kalciumot más tablettáktól mindig elkülönítve kell bevenni.

– a kalciumnak a sav-bázis egyensúly kialakításában és fenntartásában is létfontosságú szerepe van.

A normál pH 7-es. Amint megiszol pl. egy csésze kávét (ami savas kémhatású), a szervezeted máris azon igyekszik, hogy az optimális kémhatást beállítsa. Ha ehhez nem talál kalciumot a bevitt táplálékokban, akkor a meglévő készletekből vonja ki: a csontokból és a fogakból.

Olvass továbbAmit nem tudtál a kalciumról

2120-ban a világ

A minap egy nagyon izgalmas cikket olvastam itt az interneten. Szerzője Dr. Joel D. Wallach amerikai kutatóorvos, patológus, humanológus állatorvos, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. A cikkben Dr. Wallach, kutatásaira hivatkozva azt állítja, hogy “minden állat és ember, amely természetes halált hal, a tápanyag hiánya miatt halt meg”. Máskülönben vígan elélhetne akár 140 évig is.

Figyelmesen olvastad?

A tápanyag hiánya miatt.

A termőföldek a műtrágyázás miatt már nem tartalmaznak ásványokat, ezért a benne fejlődő növények sem, az emberi test egészséges működéséhez szükséges  90 tápanyagot: 60 ásványt, 16 vitamint, 12 aminosavat és 3 zsírsavat ezért Dr. Wallach állítása szerint táplálékkiegészítőként kell magunkhoz vennünk (csakhogy nem mindegy, milyen az a táplálékkiegészítő!).

Olvass tovább2120-ban a világ

A rettegett koleszterin rejtélye

ShareImmár hosszú évek óta kitartóan riogatnak minket a koleszterinnel. Könnyen tehetik, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek a vezető elhalálozási okok között szerepelnek, így sokan joggal tartanak attól, hogy előnytelen táplálkozási szokásaik következtében megbetegedhetnek, főleg ha erre volt már példa a családjukban is. A koleszterin elleni küzdelem rengeteg pénzünkbe kerül: a gyógyszergyárak fő bevételi forrását … Olvass továbbA rettegett koleszterin rejtélye

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom