Hogyan kezdj hulladékcsökkentő életet? 1.

Az előző cikkben összefoglaltam a legfontosabb elveket a mindennapi hulladékunk minimalizálásának alapjairól. Apró lépésenként, pár év alatt jelentősen sikerült csökkentenem a háztartásunkban keletkező szemét mennyiségét. Kövesd Te is a példánkat! 🙂

Kezdjünk a bevásárlással!

Igazából minden ezen áll vagy bukik, hiszen a pénzünkkel szavazunk. Ha megvásárolunk egy terméket (legyen szó bármiről), ezzel azt az üzenetet közvetítjük a kereskedő és a gyártó felé, hogy erre a termékre szükség van, gyártsanak ezután is belőle. A gyártónak nem igazán érdeke, hogy változtasson az áruk csomagolásán (tehát hogy környezetbarát verzióra váltson), mindaddig, amíg mi, fogyasztók ki nem kényszerítjük ezt.

Tehát ha vásárolni mész, úgy tudod megelőzni, hogy egy halom műanyag szemetet vigyél haza (ami legjobb esetben a szelektív kukát fogja megtölteni, ha egyáltalán újrahasznosítható), hogy otthonról vitt szatyorba, dobozba, üvegbe vásárolsz. Én évek óta nem veszek műanyag zacskót a zöldség-gyümölcs és kenyér beszerzésemkor, hiszen ami otthon összegyűlt, az rengetegszer újra felhasználható. Az egyetlen szükséges feltétel, hogy ne felejtsem otthon a zacskókat, de már rutinos vagyok. 🙂 A kocsiban mindig lapul belőlük egy jó adag. Akik ügyesek a varrásban (én nem vagyok az), készíthetnek is kis tasakokat vászonból vagy régi függönyből.

Most már annyira megbátorodtam, hogy a hentesnél, ahová régóta járok, saját dobozba kértem a húst, a zöldségesnél dunsztosüvegbe vettem babot. Minden további nélkül beletették, így nem vittem haza műanyag zacskókat. Számos nagyáruházban lehet már kimért gabonaféléket, olajos magvakat kapni, és megint csak elkerülhető, hogy műanyagzacskók halmozódjanak a kukánkban. A legjobb helyi termelőket választani, ahol mindig friss, és ha szerencsénk van, bio terményeket kapunk.

Tejet, tejterméket is tudsz saját üvegbe vásárolni, csak meg kell találni a hozzátok legközelebbi beszerzési helyet.

A következő pont, hogy kerüljük el az ötletszerű vásárlást. Mindig írok bevásárlólistát, így céltudatosan járom körbe az üzletet, hogy ne vegyek olyasmit, amire nincs is szükségünk. Nem hagyom magam befolyásolni a reklámoktól, nem az alapján választok, hogy mi menő, divatos, trendi, hanem hogy mi tartós, minőségi, adott esetben javítható.

A közlekedési költségek csökkentése érdekében amit lehet, helyben veszek meg, ha távolabbra kell mennem, akkor úgy szervezem a dolgokat, hogy egyszerre több mindent is elintézhessek. Pl. ha könyveket rendelek (ami nálam rendszeresen előfordul), akkor a könyvesbolti átvételt jelölöm be, és amikor úgyis arra járok, át tudom venni. Új helyett ha lehet, régit választok: antikváriumokban (online is!) szinte bármit meg lehet találni olcsóbban, ráadásul így az újrahasználati elv is érvényesül.

Igyekszem elkerülni, hogy távolról érkező termékeket vásároljak, mert a szállítás a világ másik feléről igen nagy környezeti terhelést jelent. Hasonló okból határoztam el, hogy többet nem utazom repülőn (igaz, ennek nincs is nagy veszélye, mert egyébként sem utazom gyakran). Ha csak tehetem, nem veszek olyan élelmiszereket, amelyek tőlünk távol teremnek. Tudtad, hogy a quinoa iránti érdeklődés fellendülésével származási helyén megfizethetetlenné vált ez a gabona? És azt tudtad, hogy az avokádótermesztést is a drogbárók tartják a kezükben? Amióta erről olvastam, nem vásárolok ilyesmit többé.

Nem szeretem az elemes dolgokat, ahol csak lehet, megspórolom őket. Ezért vettünk olyan zseblámpákat, amiket fel kell tekerni, hogy világítsanak. Én imádom őket!

Rájöttem, hogy az elektromos kütyük legnagyobb része teljesen felesleges. Okostelefonom sincs, tökéletesen megfelel a “buta” telefonom, amit tizedik éve használok gond nélkül. Az újabb és újabb vezetékek, töltők, távirányítók stb. tengernyi helyet elfoglalhatnak egy lakásban, hulladékként külön kell kezelni őket, a berendezésekből áradó elektroszmog pedig veszélyes az egészségre. Redukáld le a számukat a legszükségesebbekre, és szabadíts fel időt magadra és a szeretteidre!

A folytatásban elolvashatod, hogyan mérsékelheted a konyhádban is a környezeti terhelést…

 

Cikk megosztása: Share on Facebook
Facebook

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom