Egészséges és ízletes: teljes kiőrlésű házi kenyér receptje

Az év elején nagy fába vágtam a fejszémet, amikor úgy döntöttem, hogy tovább reformálom az étkezésünket. Miután a környékünk összes elérhető kenyerét felkutattam, elkeseredtem. Egyetlen egyet sem találtam, ami ne tartalmazott volna tejfehérjét (ez nálunk a gyerekek diétája miatt kizáró ok), és/vagy különféle adalékokat és finomlisztet. (Itt írtam arról, miért tanácsos messziről elkerülni minden finomított élelmiszert, így a fehérlisztet is.) Szóval eltöprengtem: ha a kenyérről nem akarunk lemondani, akkor bizony nekem magamnak kell sütnöm itthon, minden áldott nap, és ki kell kísérleteznem a legjobb receptet is. Segítsééég!!!

Ez sem volt éppen könnyű kihívás, de a neheze akkor jött, amikor a családdal is el kellett fogadtatnom a tényt: mától nincs többé bolti kifli, zsemle, kakaós csiga és társai… A tízéves fiam sokáig duzzogott az új fajta kenyér miatt, de megérte következetesnek lenni, mert hamarosan megszokta és elfogadta az új ízt, sőt, ma már finomnak is találja! 🙂

A teljes kiőrlésű lisztek közül a tönkölyt találtam legalkalmasabbnak kelt tészták és kenyér sütésére. A teljes kiőrlésű lisztek drágábbak ugyan, de ha az egészségünkről van szó, a spórolás szó máris más értelmet nyer – én inkább orvosokon és gyógyszereken szeretek spórolni!

Lássuk tehát a kenyerünket!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Látni fogod, hogy egészen kevés munka van vele, és kb. másfél óra alatt készen van a finom, rostokban és tápanyagokban gazdag, és nem utolsósorban emésztésbarát pékáru! További előny, hogy a finomlisztből készült kenyérhez képest sokkal kevesebb is elég belőle a jóllakáshoz.

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér házilag

Hozzávalók:

-40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
-5 dkg zabpehely
-2 dkg élesztő
-1 ek. só
-2 ek. olaj (csak hidegen sajtolt olajakat használok)
-4 dl víz
-adhatunk hozzá különféle magokat (len, szezám, tökmag…) és 2-3 ek. őrölt chiamagot is (többek közt Omega zsírsavakat is tartalmaz)

(A rozslisztet akár teljesen kihagyhatjuk, vagy pedig ízlés szerint növelhetjük az arányát a tönköly rovására.)

Nem csalás, nem ámítás, cukrot egyáltalán nem teszek bele. Valamely rejtélyes oknál fogva nekem így is minden alkalommal megkel. Sőt, még a vizet sem szoktam langyosítani az élesztőnek, és a felfuttatással sem bíbelődöm: egyszerűen összeöntögetek mindent, és indulhat a robotgép.

Egy közepes tálra lesz szükségünk, amibe kimérjük a száraz, majd a folyékony hozzávalókat…

Kenyerünk hozzávalói
Kenyerünk száraz hozzávalói

… és összekeverjük egy robotgép segítségével (1-2 perc). Akkor jó, ha nem túl lágy tésztát kapunk (ha egy kanállal megnyomkodjuk, rugalmasnak kell tűnnie, így lesz legkönnyebben kezelhető). Ha az állagot nem találjuk megfelelőnek, akkor liszttel vagy vízzel javítunk rajta.
(Megjegyzés: kánikulában érdemes egy picivel lágyabbra készíteni a tésztát, így nem szárad meg olyan gyorsan a kenyerünk.)

Kb. 2 perc alatt összedolgozzuk a tésztát
Kb. 2 perc alatt összedolgozzuk a tésztát

 

Ezzel a munka nehezén túl is jutottunk!

Egy konyharuhával letakarjuk a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni a tésztát (kb. egy óra). Addig készítsünk elő két hosszúkás sütőformát (kb. 10×20 cm), és béleljük ki sütőpapírral.

Nagyjából egy óra után így néz ki a kenyértésztánk:

Hurrá, megkelt! :)
Hurrá, megkelt! 🙂

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és úgy helyezzük el a sütőformákban, hogy lehetőleg minél gömbölyűbbek legyenek a cipók. (Süthetnénk egy darabban is, de úgy találtam, hogy a tészta így kissé morzsalékos lesz, tehát vágáskor szétesik, ami nem túl praktikus dolog. Ha kettőben sütjük, akkor nincs ilyen probléma.)

Bekerül a sütőedénybe
Bekerül a sütőedénybe

Ha hideg sütőbe tesszük, akkor tíz percig alacsony fokozaton kelesszük még a cipókat, hogy minél dundibbak legyenek, és csak azután növeljük a hőfokot 180 fokra. Ha viszont már eleve meleg a sütőnk, akkor inkább kelesszük még a cipókat a sütőformában kb. negyed óráig, mielőtt a sütőbe tesszük, a meleg sütőben ugyanis már nem fog kelni, hanem rögtön sülni kezd.

Addig süssük, amíg a tetejük pirulni nem kezd, ehhez kb. 30 percre lesz szükség. A lakást pedig ezalatt betölti a csodás kenyérillat… 🙂

30 perc alatt megsültek
30 perc alatt megsültek

Még melegen borítsuk ki a formából, hogy ne nedvesedjen át a kenyér, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Hidegen szépen szeletelhető. Papírba és konyharuhába csavarva tarthatjuk puhán (nejlonzacskóban tartva esetleg hajlamos lesz penészedni, ha nem esszük meg még aznap). Ha fagyasztani szeretnéd, felszeletelve tedd a mélyhűtőbe. Amikor szükséged lesz rá, egyszerűen vedd elő és hagyd kiolvadni, vagy tedd be a kenyérpirítóba pár percre.

Az utóbbi hónapokban sok süteményreceptet kitaláltam, és mivel másoknak is hasznos lehet egy tej-, tojás-, és fehérlisztmentes receptgyűjtemény, úgy döntöttem, közkinccsé teszem őket. E-könyv formában hamarosan elkészül és megrendelhető lesz! 🙂

Cikk megosztása: Share on Facebook
Facebook

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom