Holisztikus gyógyászat a teljes emberért

Sokszor halljuk manapság a holisztika, holisztikus gyógyászat, holisztikus gyógymód kifejezéseket. Mennyiben tud többet ez a szemléletmód a megszokott orvosi eljárásoknál?

Interjú Vahl Mariann pszichológussal, holisztikus terapeutával, az Aranygyökér Egészség-, Oktató- és Jógaközpont vezetőjével.

vahlm– Mi a holisztikus gyógyászat, és miben különbözik az egészségügy hagyományos megközelítési módjától?

A HOLOSZ görög szó, jelentése: EGÉSZ,TELJES vagy EGÉSZSÉG, TELJESSÉG. „Ahogyan fent, úgy lent, s ahogyan lent, úgy fent.” – írja Hermész Triszmegisztosz, a Tabula Smaragdina (Smaragdtábla) című művében.

Részletesebben:

„A fent és a lent filozófiájának árnyaltabb képét kapjuk, ha eltöprengünk a mikrokozmosz és a makrokozmosz hasonlóságán és kölcsönös megfeleltetésein. E filozófia értelmében az ember a „kisvilág”, míg az univerzum a „nagyvilág”. Másképpen az ember az univerzum kicsinyített mása, a világmindenség miniatürizált megjelenési formája. Ettől is egyedi! Hermész felhívja a figyelmet arra, hogy az Univerzum összetevői között egyfajta isteni analógia áll fenn: hasonlóság, párhuzam, kölcsönösség, megfelelés, megegyezés. Ez az egység elve, az egységes alapelv tétele.”

Az ember egységes EGÉSZ, azonban a vizsgálódás kedvéért több részre, összetevőre fel lehet osztani, Indiában 7, vagy 13, vagy még több összetevőt tudnak megkülönböztetni, Európában a 3 részre tagolás használatos: TEST – LÉLEK – SZELLEM.

A Test: a látható rész, amit meg tudunk fogni, látunk stb.

A Lélek: ez alatt inkább az érzelmeket, emóciókat, ösztönöket értjük.

A Szellem: ez felelős a gondolkodásért és az ember magasabb egységbe való beletagolásáért, a spirituális mezőhöz való kapcsolódásért.

auraE háromnak egységben jó fejlődni, egységben jó működnie. Ha az egyensúly megbomlik, akkor a legkülönbözőbb működési zavarok léphetnek fel az emberi szervezetben, és ha ez az egyensúlytalanság sokáig fennáll, akkor szerkezeti, anatómiai elváltozásokat is okozhat. A holisztikus gyógyítás olyan módon lép a beteg emberhez, hogy e hármas szerves egységének arányát beavatkozásával tovább nem rontja, nem az egyik vagy a másik összetevő „kárára” avatkozik be, hanem a lehető legszelídebb, de mégis hatékony módon, mindhárom tényezőt javítani igyekszik, de legalábbis, ha az egyiknek használni képes, a másik kettőnek sem árt!

Mondok egy példát: ma a depressziót (mely tipikusan nem testi eredetű elváltozás) olyan erős gyógyszerekkel kezelik általában, mely a kezelt személy májának biztosan nem tesz jót, (sok orvosi tanulmány megjelenik erről). Köztudott a máj és a depresszió kapcsolata, tehát ha a máj működése romlik, ez előbb vagy utóbb kiválthat újabb depressziót… És ami még ennél is nagyobb kár, ha sikerül a kedélyt biokémiailag megjavítani, akkor az utolsó jelzőt is kikapcsolták, aminek segítségével a kliens érezhetné, hogy „valami nincs rendben” azaz kereshetné a problémája okát és annak valódi megoldását.

Vagyis a holisztikus gyógyászat megfordítja a sorrendet: előbb a kiváltó okot keresi, és találja meg, és csak utána fog hozzá a csillapításhoz. Súlyos esetben esetleg egyszerre, de semmiképpen nem elégszik meg csak a tünetek kikapcsolásával, a „szőnyeg alá söpréssel”. A csillapítás is lehetőleg szelíd, de hatásos módon történik. Vagyis legfőbb különbség a célkitűzésből adódó hozzálépésben van: a cél a valódi harmónia visszaállítása, az említett hármas rész egysége, egyensúlya, és amikor ez megvalósul, a „tünet” vagyis a jelzés legtöbbször megszűnik, mivel az egyensúlyvesztés kiváltó oka (okai) szűntek meg.

– Milyen módszerekkel dolgozik a holisztikus gyógyászat?

A legfontosabb módszere az „első beszélgetés”. Ahol „egészében” nézünk rá a kliensre, kérdezgetjük esetleg a témához szorosan nem kapcsolódó szokásairól, állapotáról, családjáról, érzelmeiről, vágyairól, terveiről, megbeszéljük a vele történt baleseteket, traumákat, régebbi betegségeket, megoldatlan élethelyzeteket. Itt derül ki az is, mi az, amin a kliens tulajdonképpen változtatni szeretne, ha több tünete van, ebből számára melyik a legfontosabb, melyiket vegyük előre. (Ez a beszélgetés hasonló a homeopátiás terápia alapos kikérdezéséhez, a holisztikus terápia tkp. „szer nélküli homeopátia”.)

1299199626_b149d509b5_mEzek következtében a holisztikus terapeutában kialakul egy kép, egy hipotézis, mi is a tünet „valódi oka” (ez nagyon sokszor teljesen más, mint amit a kliens erről „hétköznapiasan” gondol, vél.) Ezt aztán „leteszteli” és ha a kliens belső rendszere „rezonál”, „aha” élmények jönnek, akkor kezdődhet a munka. Ez az első találkozás min. 1-2 óra! Minél idősebb a kliens, annál hosszabb, gyerekeknél pár perc is lehet! Azonban akár a testi, akár a lelki, akár a szellemi összetevő sérült elsődlegesen, a terapeuta javaslatot tesz, mindhárom tényező javítására, hogy ne alakuljon ki az ún. „relatív egyensúlytalanság”. A kliens pedig igénye és lehetősége, érdeklődése szerint fogadja el, vagy nem fogadja el a felkínált terápiás tervet. Nagyon fontos, mindent a klienssel megbeszélve csinálunk, itt tulajdonképpen övé a főszerep, a terapeuta mintegy „asszisztensi” szerepben van, csak kíséri, facilitálja a folyamatot, de a gyógyulás fő tényezője a kliens belső öngyógyító képessége, aktivitása.

Az első beszélgetés után megállapodnak a kezelés gyakoriságában, ez először lehet heti 2-3 alkalom is, majd tipikusan heti 1 alkalom, közben a kliens otthon is végzi a megbeszélt terápiás protokollt. Majd kéthetenként 1 találkozás az elért eredmény stabilizálására, majd még ritkábban. Végül a kliens a „saját lábára áll”, a terapeuta feleslegessé tette saját magát! Ez a terápia célja. Tehát itt nincs „élethosszig tartó” járás a „jó kútra”… (Amikor a kliensnek valami baja van, rögtön megint menni kell a gyógyítóhoz… mert egyedül „életképtelen lenne”.) És szükségképpen nincs így, mert a folyamat során egy tanulás is alakul, megtanulja az egészséges, holisztikus élet alapjellemzőit, a tünetei jelző funkcióját, a tünetben segítőt lát (nem ellenséget). Az életcélunk, földi küldetésünk beteljesítésében a tüneteink nagyon sokat tudnak nekünk segíteni. Jelezni képesek, mikor „tértünk le” arról az útról, arról a pályáról, amelyen mi saját magunk akarunk haladni, amire a mély-énünk (Jung: Self) is igent képes mondani, nemcsak az egónk játékossága vezet minket, pillanatnyi helyzetek hatására.

– Milyen problémák esetén érdemes ehhez a megközelítési módhoz folyamodnunk?

2263795164_9f5ac3751c_mErre nagyon könnyű válaszolni: minden probléma esetén! Ugyanis nem a problémától függ, hanem a kliens irányultságától, érdeklődésétől, önismereti igényétől, érdekli-e őt a betegsége valódi oka? A kiváltó ok? Mert meg kell mondani, ez nem mindig és nem mindenkit érdekel. Van, aki csak a szenvedéstől szeretne megszabadulni, de nem meggyógyulni. Ez utóbbi esetben az okok kutatását nem érdemes erőltetni, hiába érdekel engem nagyon, az nem számít, az számít, amit a kliens akar, és amit az ő belső rendszere, mondhatnám „belső bölcsessége” lehetővé tesz. Ha nem érdekli a mélyebb, tartós összefüggések feltárása, akkor természetes módszerekkel a tünetek csillapítására teszünk javaslatot. Persze ez a megoldás ideiglenes, később a betegség újra fog majd „jelezni”, hogy valami nincs megoldva, és akkor újra választhat. Lehet, hogy közben megindul egy belső érési folyamat, és előfordulhat, hogy pár hónap, pár év múlva nyitottabb lesz a valódi gyógyulásra. Fontos, hogy ezt nem lehet (nem érdemes) erőltetni. Néha ez nehéz, mikor az ember látja, csak egy kis erőfeszítés kéne, és megoldódhatna évtizedes visszatérő gyulladás, fájdalom stb., de ha a kliens ezt nem érzi még, akkor nem sürgethetjük.

– Milyen konkrét esetekben sikerült már javulást, gyógyulást elérni?

Mivel már 24 éve ezzel foglalkozom, nagyon sok esetet tudnék említeni. Talán a legfontosabb számomra, hogy tudatosítsam: a természetes módszerek nemcsak az enyhe betegségek gyógyulásakor jönnek szóba, hanem a súlyos betegségek esetén is. Itt azonban egy komplex eljárásra van szükség. Például a „komplex holisztikus terápia” keretében elérhető a daganatok teljesen természetes visszafejlődése, mely a daganatok valódi gyógyulása. Ahogy a szervezet felépíti a daganatot, ugyanúgy le is tudja bontani! Ez azért fontos, mert utána „védve” vagyunk a daganatos betegségekkel szemben, amennyiben a megtanult életmódváltásban kitartunk, akkor „nincs miért” jelentkezni egy ilyen súlyos betegségnek. Hisz a betegség, a tünet csak jelzés, nem a daganat a fő gond, hanem az a mechanizmus, az az állapot, amely a daganatot létrehozza a szervezetben. Ha ezt tudatosítjuk, megszüntetjük a kiváltó okokat, akkor van remény, hogy műtét, csonkolás, vegyszerek stb. nélkül a szervezetet visszavezessük a saját harmonikus állapotába, amellyel nem fér össze a daganatsejtek önkontrollt vesztett szaporodása.

Ez a folyamat idős korban is zavartalanul működik, hiszen a bennünk élő öngyógyító erő „kortalan”, hisz ennek irányítása belenyúlik a következő időtől és tértől független dimenzióba.

Egy eset röviden: 80 éves korban bőrrák minden orvosi beavatkozás mellőzésével meggyógyult néhány hónap alatt, az illető azóta is tartja a megreformált élet- és étrendet, jelenleg 84 éves, teljes munkaidőben dolgozik! Fiatalabb és egészségesebb benyomást kelt fényképen mint 20 évvel ezelőtt!

Ilyen folyamatnak azonban egyedül ne vágjunk neki! Kell egy holisztikus terapeuta, aki orvosi kapcsolattartás mellett képes figyelni, mikor megy előre a folyamat, és zajlik rendben a gyógyulás. Mikor van zavar ebben, meddig lehet „várni” és mikor kell esetleg mégis a gyors orvosi beavatkozás! Ez nagyon fontos tényezője a folyamatnak! És említhetném a számtalan krónikus gyulladást, már műtétet követő daganat-visszafejlődést (amikor a műtét akkor volt, mikor még a kliens nem ismerte a holisztikus lehetőségeket). Ebben az esetben terápiánk a második daganatot „fejlesztette” vissza!

Nagyon hatásos az olyan esetekben amikor az akadémikus orvoslás csak a tüneteket képes csillapítani több-kevesebb eredménnyel, ilyenek pl. az autoimmun-betegségek (allergia, cukorbetegség, krónikus ízületi gyulladások, egyéb krónikus gyulladások, bélgyulladások stb.)

– Milyen kezeléseket lehet igénybe venni, illetve milyen tanfolyamok indulnak Nálatok?

Csak felsorolásképpen a kezelésekből:

 • komplex holisztikus terápia,
 • holisztikus reflexterápia,
 • holisztikus prána-energia kezelés,
 • holisztikus prána pszichoterápia,
 • prána kristálygyógyászat,
 • holisztikus fülakupunktúrás addiktológia,
 • holisztikus relaxáció (stresszcsökkentő lazítás),
 • holisztikus jógaterápia,
 • nehézfém-kivezetés speciális magyar találmánnyal

A tanfolyamok:

 • holisztikus reflexológia (okokat gyógyító talp- és/vagy tenyérmasszázs)
 • holisztikus relaxáció
 • klasszikus jóga
 • klasszikus jógameditáció
 • egészséges, élő táplálkozás
 • holisztikus stresszcsökkentő érintésterápia
 • prána-energia gyógyítás 1 – kezdő (fehér pránával auratisztítás, és a leggyakoribb fizikai betegségek kezelése – M. Choa Kok Sui módszere)
 • prána-energia gyógyitás 2 (haladó – színes pránákkal történő tisztítás és energiafeltöltés és a 13 csakra energetikai kezelése)
 • tisztítás fülgyertyával (indikáció: gyulladások, fájdalmak a fejben, halláscsökkenés, természetes, ősi módszer)
 • kreatív vizualizáció
 • életmódváltás

Különleges tanfolyam: Bevezetés a keresztény meditációba és a Krisztus-imába (P. Jálics Ferenc jezsuita atya módszerével). E tanfolyamon a részvétel díjtalan, csak minimális terembérleti hozzájárulást kérünk.

Ingyenes tanácsadások változó témákban. Most: bőrproblémák esetén, melyek nem múlnak, régóta tartanak, ki-kiújulnak.

Érdeklődés, jelentkezés:

Vahl Mariann

Email: gyogyulhat@gmail.com

Telefon: 06-30-99-872-99, 06-20-9880075
Befejezésül az előbb említett Smaragdtábla örökérvényű mű magyarázatából álljon itt egy kis részlet, Hamvas Béla írásából:

„A fent és a lent filozófiája kölcsönös megfelelésekkel dolgozik, amelyeket korrespondenciáknak hív. Ezek a korrespondenciák azért működnek nagyszerűen, mert azonos elvek hatják át őket. Ez kozmológiai értelemben azt jelenti, hogy amely törvények érvényesek a Földön és a Naprendszerünkben, azok az elvek megállják a helyüket a több száz milliárd galaxisban is.

Ez már egyfajta szimmetriát sejtet. A szimmetria összemérhetőséget jelent. Ez viszont csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a létezők ugyanolyan természetűek (egyívásúak). Ez a hermetikus gondolat köszön vissza a jelenkori asztrofizikából. Például a mai tudomány az univerzum anyagának vizsgálatakor izotrópos (azonos tulajdonságú) modelleket állít fel. S ha tovább megyünk és a rendezettséget, az összefonódottságot, az arányosságot, az intelligens tervezettséget, a célokságot és a rendszerelméleteket vesszük szemügyre, akkor meghökkentő rokonságokra és azonosságokra fogunk bukkanni a hermetika fent és lent filozófiájának és a tudomány forradalmian újszerű teóriáinak összehasonlításában.

A fent és lent filozófiája azonban sokkal tágabb, kibővített értelmezést igényel a pusztán anyagi szerveződések elméleteitől. A hermetikus tanok szerint a világegyetem alapanyaga éppen hogy nem az anyag, hanem egy láthatatlan szubsztancia (állomány), illetve egy érzékfeletti világegyetem. Ennek a magasabb világokat magába tömörítő rendszernek pusztán a részleges képmásai a mi fizikai valóságunk tárgyiasult létezői. Egyszerűbben fogalmazva a besűrűsödött szellem alkotja az erőket, s a tovább sűrűsödő, avagy megkötött erők egy része formálódik anyaggá. S fordított irányban is ugyanez az elv érvényesül: az erő nem más, mint finomabb anyag, s a szellem a szabaddá lett erő. Ez is a fent és lent filozófiája, igaz, már jóval spirituálisabb kontextusban, mint korábban. Megjegyzem, az anyag keletkezésének és felbomlásának problematikája sarkalatos kérdése a mai fizikának is, miként a teológiának a szentek – például Krisztus – fénnyé válása, vagy a materializációs–dematerializációs jelenségek köre. (Materializációnak hívjuk azt a jelenséget, melynek során tárgyak tűnnek elő a látszólag „semmiből”, míg a dematerializáció ennek az ellentéte, amikor is tárgyak tűnnek el a „semmibe”. A „semmi” ebben az esetben a láthatatlan lét elnevezése.)

A fent és lent filozófiája egyetemes elv, ami azt eredményezi, hogy ami a magasabb világokban történik, az valamiképpen levetül, megnyilvánul az alsóbb világokban is. Így a „nagy rend” (makrokozmosz) lehetőségként benne rejlik az emberben. Így válhat az ember „kicsi renddé” (mikrokozmosszá). Ez az ember Isten által megálmodott ideálja, eszményesített lénye. Ez a harmonikus viszony a fent és a lent között. Ezt a képletes kölcsönösségi szerződést rúgta fel az ember, amikor teret engedett magában az önzésnek és eltávolodott az alapprincípiumoktól. Az univerzális ősi bölcsesség a visszatalálás reménysugarát csillantja fel az ember szeme előtt.”

Meg kell jegyezni, hasonló elveken nyugszik a több ezer éves keleti jóga, a mai kvantumfizikai kutatások egyre-másra tárják föl azokat a tudományos elveket, amelyeket az ősi jógik közvetlen megtapasztalással éltek át. Kelet és Nyugat összeér, a megoldási lehetőségeink kibővülnek.

Szeretettel várom a fejlődni akarókat, a változtatásra vágyókat, az élet értelmét keresőket. Tulajdonképpen a holisztikus terápiának csak a mellékhatása a gyógyulás!

Jó testi-lelki-szellemi egészséget kívánok mindenkinek!

 

Cikk megosztása: Share on Facebook
Facebook

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom