Az életerő-turmix

Egyre népszerűbbek a zöld levelekből és gyümölcsökből készített turmixok, élő italok világszerte és már nálunk is. Ha ügyesek vagyunk, nemcsak életerővel feltöltő, energiát adó, hanem egyúttal ízletes táplálékkal ajándékozhatjuk meg a szervezetünket.

Prech Katalin osztja meg velünk tapasztalatait.

zold2Tavaly hallottam először a zöldturmixról, egy egészségnapon meg is kóstoltam. Hááát, mit mondjak? Enyhén szólva: nem szimpatizáltam az ízével! De mivel kísérletező alkat vagyok, és elhittem, hogy jótékony a hatása, hát megpróbáltam otthon előállítani. Ami ilyenkor tavasszal megtalálható: csalán, tyúkhúr, spenót, saláta vegyesen, – mikor melyiknek volt a szezonja. Barátkoztam a vad ízekkel, de nem sok sikerrel! Ráadásul a turmixgépem is régi, nagyon darabos maradt, amit összekevertem. Egyszóval nem volt felemelő élmény inni az italból. Sokakat a színe taszít, szokatlan a zöld színű ital. Aztán el is felejtkeztem róla.

De közben egyre többször találkoztam a neten a nyers étkezést népszerűsítő cikkekkel, receptekkel, videókkal. Elméletben már elfogadtam, hogy jótékony, gyógyító hatásúak, de a gyakorlati kivitelezés még váratott magára. No, nem sokáig! Meggyőződésem, hogy a szervezet tisztítása, méregtelenítése, energetizálása céljából az az ideális, ha a táplálékunk minimum 70-80 %-a nyers, élő étel. Ezt nyáron se könnyű megvalósítani, amikor gyümölcsszezon van, – mivel hozzá vagyunk szokva a főtt ételekhez, – hát még télen! Végül is hagyma-káposzta-répa-cékla-zeller elérhető akkor is, mellé a csírák tökéletes megoldást jelentenek. Néhány hete került ismét a látókörömbe a zöldturmix: Lénárt Gitta, Nagy Szaffina és Victoria Boutenko hatására. zold1Most már így készítem: Kb. fél liternyi térfogatú zöld levél, 1 banán, 1 narancs és/vagy 1 alma, fél citrom leve, 1-2 evőkanál méz, kb. 7-8 dl víz (összesen 1 liter lé lesz belőle). Mondhatom, hogy ISTENI az íze! Mindig más, az összetevők arányától függően. A titok még abban van, hogy az új gépem (gabonatej automata) krémesen simára mixeli. Az unokáimmal én is Shrek italaként (Gitta elnevezése) próbálom elfogadtatni több-kevesebb sikerrel, de nem adom föl! Már ott tartok, hogy naponta 1 liternyit iszom belőle és érzem, hogy energikus vagyok tőle.

“A zöld turmixok 3 összetevőből állnak: bio zöld levél, édes gyümölcs és tiszta víz… (…) Teljesen mindegy, milyen étrenden élsz, a zöld turmixokat napi szinten kellene inni! Napi 1 pohár sűrű zöld turmix elfogyasztásával már óriási lépést tettél egészséged megőrzésére és életed meghosszabbítására! A zöld turmixok a legegészségesebb nyers táplálékok.

  • – Könnyen emészthetők: a turmixban a rostokat szétzúzzuk elemi részekre, így az értékes tápanyagok felszívódása már a szájban elkezdődik.
  • – Jótékony oldható rostjaik segítik kiválasztó szerveink működését.
  • – Finom! A gyümölcsök édes íze még a kesernyésebb zöld levelek ízét is képes kompenzálni.
  • – A zöld levelekben található klorofill lúgosít, növeli a vér oxigénszállító képességét.
  • – A zöld turmix úgy tisztítja szervezetet, hogy közben táplálja is.
  • – A zöld turmix erősíti az immunrendszert.

A zöld turmixban együtt szerepelnek az érett gyümölcsök a zöld levelekkel. Sokakban felmerül a kérdés: eddig azt tanultuk, hogy gyümölcsöket csak magukban fogyaszthatunk, éhgyomorra, semmilyen más étellel nem keverve. Nem teszünk rosszat azzal, ha most a gyümölcsöket zöld levelekkel összeturmixoljuk? A válaszom egyértelműen: NEM. Amikor azt halljuk vagy olvassuk, hogy gyümölcsöket nem célszerű zöldségekkel együtt fogyasztani, akkor a keményítőtartalmú gyökérzöldségekre, karfiolra, brokkolira, babfélékre gondolunk. A növények zöld levele nem tartalmaz keményítőt, így bátran lehet keverni bármilyen gyümölccsel. A zöld turmixok másik összetevői az érett, édes gyümölcsök. Mivel a gyümölcs élettanilag arra termett, hogy élelem legyen, vagyis megegyük, bátran használjunk bármilyen és bármennyi gyümölcsöt. Zöld levelekkel együtt fogyasztva a rostok lelassítják a cukrok felszívódását, így folyamatosan egyenletes lesz az energiaellátásunk. A gyümölcsökben található egyszerű szénhidrátok már a száj nyálkahártyáján keresztül elkezdenek felszívódni, és azonnal feltöltenek energiával. (…) A zöld turmixhoz használható zöld növények:

  • – Spenót, sóska, mángold, fodros kel, sárgarépa levele, cékla levele, reteklevél, fejes saláta, sok más saláta, rukkola.
  • – Ehető gyomnövények, gyógynövények: csalán, pitypang, porcsin, tyúkhúr, citromfű.
  • – Fűszernövények: petrezselyem, zellerlevél, bazsalikom, kapor stb.
  • – Gyógynövények: a gyógynövények is használhatók a zöld turmixokban, akár elkészített gyógyteaként, akár friss zöld levélként….

(…) A zöld turmixhoz leggyakrabban használt édes gyümölcsök: banán, alma, körte, narancs, mandarin, kivi, szőlő, barack, ananász, mangó, dinnye, málna, eper, cseresznye, meggy, szilva, áfonya, citrom…. (…) A kevés néha több: kettőnél többféle zöld levél és két-háromnál több gyümölcs sose legyen a zöld turmixban. A legjobb választás az egyféle zöld és egyféle gyümölcs. Persze ha az ízharmóniára is figyelünk, akkor megengedhető a több, de maximum három! (…)” (Lénárt Gitta : Élő italok)

Neked is van egy jó recepted?

Cikk megosztása: Share on Facebook
Facebook

“Az életerő-turmix” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Köszönöm a zöld receptet Én még fokhagymát egy kis oliva olajat teszek bele de gyünölcs még nem volt benne Jótékony hatása a lugosítás nagyon hamar érezhető Kipróbálom gyümölcsökkel is.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom